Baristické zkratky: Přehled pojmů, co znamená „Doppio“ nebo „Wet Cappuccino“

Z orientace v kávových zkratkách se často točí hlava. Baristická terminologie může být matoucí, ale jakmile pochopíte základní pojmy a odchylky od standardů, budete si moci objednat přesně to, co chcete.

Zde je přehled nejdůležitějších pojmů a zkratek, které musíte znát:


I. Základní pojmy a dávkování Espressa

Tyto pojmy se týkají čistého objemu kávy v šálku:

Zkratka/PojemČeský významCo znamená v praxi
Shot / SingleJeden panákStandardní espresso (25 ml−35 ml). Základ pro malý mléčný nápoj.
DoppioDvojitý panákDvojité espresso (50 ml−70 ml). Standard pro většinu moderních kávovarů. Základ pro Latte, Flat White.
TripleTrojitý panákTrojité espresso (75 ml−105 ml).
RistrettoOmezené / ZkrácenéVelmi krátké, silné espresso (15 ml−22 ml). Poměr kávy k vodě je 1:1 až 1:1,5.
LungoDlouhéProdloužená extrakce (50 ml−60 ml). Větší objem, ale hořčí chuť než standard.


II. Modifikace mléčných nápojů

Tyto pojmy se používají k úpravě poměru mléka a pěny v Cappuccinu nebo Latte:

PojemPopisVýsledek
Dry CappuccinoSuchéCappuccinoNápoj s minimem tekutého mléka a velkým, hustým množstvím pěny (převážně horní vrstva).
Wet CappuccinoMokréCappuccinoNápoj s minimem pěny a velkým množstvím tekutého mléka. Velmi se blíží Latte nebo Flat White, ale je menší.
Extra DryExtra suchéTéměř pouze mléčná pěna, jen s trochou espressa.
Extra WetExtra mokréTéměř jen horké mléko s espressem, jen tenký okraj pěny.
Cortado (Gibraltar)„Useknutý“Původně španělský nápoj. Stejný poměr espressa a mléka (např. 1:1 nebo 1:2). Je menší a silnější než Flat White.


III. Úpravy teplot a dalších ingrediencí

Tyto zkratky vám pomohou, když chcete něco nestandardního:

Zkratka/PojemVýznamKdy to použít
DecafBez kofeinuEspresso z bezkofeinové kávy.
SkinnyNízkotučnéNápoj připravený s nízkotučným (odstředěným) mlékem.
Extra HotExtra horkéNápoj připravený s mlékem ohřátým nad ideálních 65∘C. Pozor: Mléko ztrácí sladkost a mění chuť.
Lactose-FreeBezlaktózovéNápoj s bezlaktózovým mlékem.
Oat/Soy/AlmondOvesné/Sojové/MandlovéNápoj s rostlinným mlékem.
Pour-overFiltrovaná kávaMetoda přípravy filtrované kávy (např. V60, Chemex).
Affogato„Utopený“Dezert: Espresso zalité přes kopeček zmrzliny (vanilkového gelata).


IV. Speciální tip: Jak objednat silnější kávu

Pokud si objednáváte mléčný nápoj a chcete, aby byla více cítit káva, objednejte si:

  • Latte (nebo Flat White) s „Extra Shotem“: Tím získáte trojité espresso (3 shoty) v plném objemu mléčného nápoje.
  • Latte v menším šálku („To-Go“): Pokud si objednáte Latte s 2 shoty v malém 200 ml šálku, získáte Flat White.

Až budete příště v kavárně, zaručeně se nenechte zastrašit! Vědomost o tom, co je „Doppio“ a rozdíl mezi „Dry“ a „Wet“ Cappuccinem, je klíč k vaší dokonalé objednávce.

  • Podobné články

    Pojetí času: Proč je italské espresso tak malé a pije se bleskově

    Velikost a rychlost konzumace italského espressa úzce souvisí s italským pojetím času a kultury práce, které je odlišné od většiny západního světa. Nejde jen o samotný nápoj, ale o filozofii, která…

    Zrození ikony: Historie italského espressa

    Espresso je pro Itálii mnohem víc než jen káva – je to součást kultury a identity. Jeho příběh je příběhem inovací a touhy po rychlé, kvalitní kávě. První pokusy a…