Český Turek: Ikona českých domácností a ožehavé kávové téma

Český turek – pro jedny nostalgická vzpomínka na dětství a nedělní oběd u babičky, pro jiné symbol nevalné kávové kultury a zdravotní riziko. Tento jednoduchý nápoj, připravovaný zalitím mleté kávy vroucí vodou, si v českých domácnostech drží silné místo, přestože má s pravou tureckou kávou společný jen název a fakt, že obsahuje kávovou sedlinu neboli lógr.


Jak se zrodil „český turek“?

Historie pití kávy v českých zemích sahá až do 18. století, kdy vznikaly první kavárny, z nichž tu pražskou, „U Zlatého hada“, založil v roce 1714 Řek Jiří Deodat z Damašku. Právě ten prý kávu připravoval pouhým zalitím namleté kávy horkou vodou – a tím se prý zrodil nechvalně známý „český turek“.

Skutečný rozmach a masové přijetí tohoto stylu přípravy však nastalo v dobách válečné nouze a za komunismu, kdy byl na trhu nedostatek kvalitní kávy, a lidé si museli vystačit s levnějšími směsmi (často s převahou robusty) a co nejjednodušším způsobem přípravy. Zalít mletou kávu horkou vodou z varné konvice je zkrátka rychlé a levné.

Lidé tomuto nápoji začali říkat „turek“ proto, že jim svou hrubou, silnou chutí a přítomností lógru připomínal kávu připravovanou ve východních zemích.


Český Turek vs. Pravá Turecká Káva: Propastný Rozdíl

Rozdíly mezi těmito dvěma nápoji jsou markantní a přesahují jen způsob přípravy:

VlastnostČeský TurekPravá Turecká Káva (Türk Kahvesi)
PřípravaJemně mletá káva je zalita vroucí vodou přímo v hrnku.Velmi jemně namletá káva (prášková konzistence) se pomalu vaří s vodou a cukrem ve speciální měděné konvičce zvané džezva (cezve) nad ohněm nebo horkým pískem.
NádobaObvykle velký hrnek nebo sklenice (duritka).Malý šálek (velikost jako dvojité espresso).
KávaČasto podřadné směsi Arabiky a Robusty, kupované předem mleté.Kvalitní, čerstvě umletá káva s přídavkem cukru (a případně koření jako kardamom) vařená tak, aby na povrchu vznikla hustá pěna.
KonzumaceSedlina (lógr) zůstává v nápoji a louhuje se po celou dobu pití.Sedlina se usadí na dně, káva se pije po doušcích a nemíchá se, aby pěna nespadla.

Zatímco český turek je výsledkem improvizace a nedostatku, pravá turecká káva je silný, lahodný a kořeněný nápoj, jehož příprava je rituálem.


Proč „turek“ (v českém stylu) není ideální volba?

Ačkoliv pro někoho zůstává nezaměnitelnou klasikou, odborníci na kávu a někteří dietologové poukazují na několik zdravotních a chuťových problémů:

  1. Louhování lógru a žaludeční potíže: Lógr ponechaný v šálku se neustále louhuje. Již po 4 minutách extrakce se do nápoje uvolňuje nadměrné množství tříslovin a kofeinu, což může vést k překyselení žaludku a pálení žáhy. Pro žaludek a játra je to zátěž. Některé zdroje zmiňují i uvolňování karcinogenních látek při dlouhém louhování.
  2. Kofeinová „bomba“: Dlouhá doba louhování vede k vysokému obsahu kofeinu, obzvláště pokud je použita robusta. To může způsobovat bušení srdce a zvyšovat krevní tlak.
  3. Zničená chuť: Zalití kávy vroucí vodou (100°C) kávu „spálí“ a zničí veškeré jemné chuťové nuance, které v kávě mohly být. Doporučená teplota vody pro kávu je kolem 95 ∘C.

Jak vylepšit svého „turka“ (pokud se ho nechcete vzdát)

Pokud je pro vás „turek“ neoddělitelnou součástí života, existuje pár jednoduchých triků, jak ho udělat chutnější a šetrnější ke zdraví:

  • Nepoužívejte vroucí vodu: Po dovaření nechte vodu alespoň minutu až dvě odstát, aby klesla teplota na zhruba 95 ∘C.
  • Volte kvalitní surovinu: Místo levných, předem namletých směsí s robustou si kupte kvalitní zrnkovou kávu(ideálně 100% Arabiku) a namelte ji těsně před přípravou (na hrubost hrubého písku).
  • Omezte dobu louhování: Klíčové pravidlo – maximálně 4 minuty. Poté nápoj ideálně slijte do jiného hrnku, nebo alespoň po čtyřech minutách přestaňte pít, abyste zabránili dalšímu louhování škodlivin.
  • Vyzkoušejte alternativy: Chcete silnou kávu bez lógru? Zkuste French Press, kde kávu zalijete a po 4 minutách lógr oddělíte stlačením sítka. Podobnou chuť a intenzitu nabízí i káva z moka konvičky nebo dokonce z pravé džezvy.

Český turek je fascinujícím kulturním fenoménem – svědectvím dob nedostatku a české vynalézavosti. Dnes už ale existují mnohem kvalitnější a zdravější způsoby, jak si vychutnat lahodný šálek kávy.

A co vy? Je „turek“ stále součástí vašeho kávového rituálu, nebo jste přešli na modernější metody?

  • Podobné články

    Pojetí času: Proč je italské espresso tak malé a pije se bleskově

    Velikost a rychlost konzumace italského espressa úzce souvisí s italským pojetím času a kultury práce, které je odlišné od většiny západního světa. Nejde jen o samotný nápoj, ale o filozofii, která…

    Zrození ikony: Historie italského espressa

    Espresso je pro Itálii mnohem víc než jen káva – je to součást kultury a identity. Jeho příběh je příběhem inovací a touhy po rychlé, kvalitní kávě. První pokusy a…