
Italská kávová kultura je plná nepsaných pravidel a rituálů, které místní berou velmi vážně. Chyby v kávovém bontonumohou vést v lepším případě k úsměvu baristy, v horším k zmatení a nepochopení.
Zde je seznam věcí, které byste nikdy neměli dělat při objednávání a pití kávy v tradičním italském baru.
1. Chyby v Objednávání a Času
Toto jsou největší prohřešky proti italské kávové etiketě.
- NIKDY neobjednávejte Cappuccino po 11. hodině dopoledne. Toto je zlaté pravidlo. Italové považují mléčné nápoje za snídani. Pít mléko po poledni (zejména po jídle) se považuje za špatné pro trávení. Odpoledne a večer se pije pouze čisté Caffè (espresso) nebo Macchiato.
- Nežádejte „Latte“! Slovo „Latte“ znamená v italštině jen „mléko“. Pokud neřeknete Caffè Latte, dostanete jen sklenici horkého mléka.
- Neobjednávejte „Espresso“! Zbytečně používáte cizí slovo. V Itálii je káva synonymem pro espresso. Jednoduše řekněte „Un Caffè, per favore“ (Jednu kávu, prosím).
2. Chyby v Konzumaci a Rychlosti
Italská káva je o rychlosti a efektivitě.
- Nepijte pomalu a nesedejte si s kávou na dlouho. Káva se pije bleskově – do jedné minuty u pultu (al banco). Pokud si sednete ke stolu (al tavolo), platíte často dvojnásobek a stále se očekává, že se nebudete zdržovat hodinu.
- Neobjednávejte si kávu „s sebou“ (to-go). Ačkoliv se tato móda pomalu šíří v turistických oblastech, v tradičním italském baru káva v papírovém kelímku neexistuje. Espresso má být vypito z horkého porcelánu.
- Neobjednávejte „Pikolo“ nebo „Velké espresso“. Tato česká terminologie v Itálii neexistuje a způsobila by jen zmatky. Espresso je jen jedno, případně si můžete objednat Ristretto (kratší) nebo Lungo (delší).
3. Chyby v Jídle a Účtování
- Nechoďte rovnou k baristovi s objednávkou. Ve většině tradičních barů (zejména ve velkých městech) se nejprve platí u pokladny (la cassa). Zaplatíte, dostanete účtenku (scontrino) a tu teprve podáte baristovi, který nápoj připraví.
- Nejezte nic slaného ke Cappuccinu. Cappuccino a káva s mlékem se pije výhradně s Cornettem (italský croissant) nebo jiným sladkým pečivem, které představuje snídani. Snídaně je sladká!
- Nezkoušejte Latte Art. V tradičním baru se od baristy neočekává, že bude kreslit lístečky. Očekává se dokonale hustá a stabilní mikropěna a bezchybný shot.
Pokud se budete držet těchto jednoduchých pravidel, zažijete autentický italský kávový rituál a získáte si respekt personálu.
Jaký italský nápoj kromě espressa máte nejraději?