Život kávovníku: Co víte o odrůdách (Arabica, Robusta, Liberica) a proč na tom záleží

Je skvělé, že se zajímáte o život kávovníku! Kávovník, latinsky Coffea, je rod, který zahrnuje přes 120 druhů. Nicméně, globální trh s kávou je téměř výhradně založen na dvou, respektive třech komerčně pěstovaných druzích.

Rozdíly mezi nimi jsou zásadní – ovlivňují chuť, cenu, způsob pěstování, odolnost rostliny i obsah kofeinu.

Zde je podrobný přehled hlavních odrůd a odpověď na to, proč na jejich znalosti záleží.


1. Arabica (Coffea arabica)

Arabica je pro milovníky kvalitní kávy královnou. Pochází z Etiopie a tvoří přibližně 60-70% světové produkce.

CharakteristikaPopis
Pěstování (Nároky)Velmi náročná. Vyžaduje vyšší nadmořské výšky (ideálně 1000–2000 m n. m.), stabilní, mírné klima a dostatek srážek. Je náchylná k chorobám (např. kávová rez).
Chuťový profilKomplexní, jemný, kyselý (acidní). Vyšší obsah cukrů a olejů vytváří tóny ovoce, květin, karamelu, čokolády a ořechů.
Obsah KofeinuNízký (1.1%–1.7%)
Vzhled zrnaVětší, oválný tvar s vlnitou rýhou uprostřed.
VyužitíVýběrová káva, filtrovaná káva, espresso.


2. Robusta (Coffea canephora)

Robusta je v kávovém světě druhý nejvýznamnější druh, tvoří asi 20-30% světové produkce. V současné době roste její význam díky klimatickým změnám a potřebě odolnějších odrůd.

CharakteristikaPopis
Pěstování (Nároky)Nenáročná, odolná. Roste v nižších nadmořských výškách (200–800 m n. m.), snáší vyšší teploty a je odolná vůči chorobám a škůdcům.
Chuťový profilSilný, hořký, zemitý. Nižší obsah cukrů a vyšší obsah chlorogenových kyselin jí dodává dřevité, zemité tóny.
Obsah KofeinuVysoký (2%–4.5%) – 2 azˇ 3 krát více než Arabica.
Vzhled zrnaMenší, kulatější tvar s rovnou rýhou uprostřed.
VyužitíEspresso směsi (díky ní vzniká hustá a stabilní crema), instantní kávy.


3. Liberica (Coffea liberica)

Liberica je nejméně známá a tvoří pouze 1% světové produkce. Pochází ze západní Afriky a je lokálně významná v jihovýchodní Asii (Filipíny, Malajsie).

CharakteristikaPopis
Pěstování (Nároky)Velký, mohutný strom (až 20 metru˚), velmi odolný vůči horku a chorobám.
Chuťový profilKontroverzní, specifický. Může mít dřevité a kouřové tóny, někdy s příjemnou ovocnou sladkostí. Má tendenci být hořká, ale některé Fine Liberica odrůdy jsou překvapivě komplexní.
Obsah KofeinuStřední až vyšší.
Vzhled zrnaVelká, asymetrická zrna.
VyužitíLokální speciality, experimentální směsi.


Proč na odrůdě záleží?

Znalost odrůdy je klíčem k pochopení toho, co pijete a proč tak káva chutná.

  1. Chuť a Zážitek:
    • Vyšší obsah cukrů (Arabica) = větší sladkost, karamelizace při pražení a komplexnost ovocných chutí.
    • Vyšší obsah kofeinu (Robusta) = obranný mechanismus proti škůdcům, který se projevuje hořkostí a plným tělem.
  2. Volba Přípravy:
    • Pro jemné metody (filtry, V60) se téměř vždy používá 100% Arabica, aby vynikla její kyselost a nuance.
    • Pro klasické, silné italské espresso je často ideální směs Arabica + Robusta, která zaručuje hustou cremu a silný základ pro mléčné nápoje.
  3. Budoucnost Kávy:
    • Klimatické změny ohrožují jemnou Arabicu. Robustnější druhy (Robusta, Liberica) a šlechtěné hybridy jsou proto zkoumány jako budoucí záchrana globální produkce kávy.

Stručně řečeno: Odrůda dává kávě genetický základ pro její potenciální chuť, který je pak dále rozvíjen terroirem(půdou, klimatem) a zpracováním. Nemůžete získat jemné ovocné tóny z Robusty, stejně jako nezískáte extra silnou cremu z lehké Arabicy.

  • Podobné články

    Káva ve vesmíru: Jak se pije espresso na Mezinárodní vesmírné stanici

    Pití kávy ve stavu beztíže je fascinující téma. Zatímco astronauti dříve pili kávu jen ze sáčků nebo tub, espresso se na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dostalo díky speciálně navrženému kávovaru a následným experimentům. Zde…

    Zrcadlo epochy: Secesní elegance a funkcionalistická čistota českých kaváren

    České kavárny, zejména v Praze a Brně, byly vždy víc než jen místa k popíjení kávy. Staly se kulturními centry, „kluby demokracie“ a zrcadlem architektonického vývoje své doby. Na přelomu 19. a…