Zrození ikony: Historie italského espressa

Espresso je pro Itálii mnohem víc než jen káva – je to součást kultury a identity. Jeho příběh je příběhem inovací a touhy po rychlé, kvalitní kávě.

První pokusy a Moriondův kávovar (19. století)

První významný krok k espressu se odehrál v roce 1884, kdy si Angelo Moriondo z Turína nechal patentovat „Nový parní stroj pro ekonomickou a okamžitou přípravu kávových nápojů“. Byl to v podstatě velký kávovar na výrobu více káv najednou, využívající mírně zvýšený tlak páry. Moriondo je často označován za prvního vynálezce kávovaru na espresso.

Bezzera, Pavoni a oficiální zrod espressa (začátek 20. století)

Skutečný základ pro moderní espresso, jak ho známe dnes, položil inženýr Luigi Bezzera z Milána. V roce 1901 získal patent na vylepšený stroj, který již obsahoval portafiltry a několik varných hlav. Pracoval s tlakem páry (cca 1.3 baru).

  • 1903: Patent koupil podnikatel Desiderio Pavoni, který stroje začal sériově vyrábět pod značkou La Pavoni.
  • 1906: Pavoni a Bezzera představili své tlakové přístroje na veletrhu v Miláně a světu představili nápoj „caffè espresso“.

Crema: Revoluce Achille Gaggia

Parní extrakce sice kávu urychlila, ale často vedla ke spálené, hořké chuti. Zásadní průlom přišel až v roce 1938 (nebo 1939), kdy Achille Gaggia (později založil firmu Gaggia) a Cremonesi vyvinuli systém pístového čerpadla.

  • Tato metoda využívala horkou vodu, nikoli vroucí páru, a dosahovala mnohem vyššího tlaku (9 barů).
  • Výsledkem byla káva s přirozenější chutí a hlavně s charakteristickou, lískooříškovou vrstvou pěny – cremou, která je dnes symbolem dokonalého espressa.

Moderní doba s Faema E61

V roce 1961 přišla společnost Faema s legendárním modelem E61, který nahradil pístové mechanismy ruční pákou a zavedl elektrické čerpadlo. Tato technologie zajistila konzistentní a stabilní tlak a teplotu vody, což je konstrukce, na níž je založena většina moderních profesionálních kávovarů dodnes.


Regionální kávové speciality Itálie

Kromě standardního Espressa (Caffè), Cappuccina a Latte Macchiato má každý region v Itálii své vlastní, jedinečné kávové poklady.

SpecialitaRegionPopis
BicerinPiemont(Turín)Vrstvený nápoj servírovaný ve sklenici: horká čokoláda, silné espresso a šlehačka (nebo napěněné mléko). Pije se nemíchaný.
Moretta di FanoLe Marche(Fano)„Káva s duší“ – espresso, do kterého je přidáno trochu alkoholu (často rum nebo brandy), cukr a kousek citronové kůry. Podává se vrstvená ve sklenici.
Granita di CaffèSicílieIdeální letní osvěžení. Jedná se o kávovou ledovou drť (granitu) smíchanou s espressem a cukrem, často podávanou s velkou porcí šlehačky a sladkou brioškou.
Caffè allo ZabaioneEmilia-Romagna(Bologna)Espresso smíchané se Zabaglione, což je sladký krém z vaječných žloutků, cukru a marsaly (sladké víno). Chutná jako dezert.
PatavinaBenátsko(Padova)Zajímavá směs espressamátového sirupu, smetany a kakaa. Osvěžující a sladký nápoj.
Caffè SospesoKampánie(Neapol)Nejedná se o recept, ale o dobročinnou tradici. Zákazník zaplatí dvě kávy, ale vypije jen jednu. Druhá je anonymně určena pro ty, kteří si kávu nemohou dovolit.
  • Podobné články

    Pojetí času: Proč je italské espresso tak malé a pije se bleskově

    Velikost a rychlost konzumace italského espressa úzce souvisí s italským pojetím času a kultury práce, které je odlišné od většiny západního světa. Nejde jen o samotný nápoj, ale o filozofii, která…

    Průvodce italskou kávou: Co si objednat a kdy se vyhnout cappuccinu

    Itálie a káva k sobě neodmyslitelně patří. Pití kávy je zde rychlý rituál, který má svá jasná pravidla a časový rozvrh. Zatímco espresso (kterému se v Itálii říká jednoduše un caffè) je srdcem…