
Espresso je pro Itálii mnohem víc než jen káva – je to součást kultury a identity. Jeho příběh je příběhem inovací a touhy po rychlé, kvalitní kávě.
První pokusy a Moriondův kávovar (19. století)
První významný krok k espressu se odehrál v roce 1884, kdy si Angelo Moriondo z Turína nechal patentovat „Nový parní stroj pro ekonomickou a okamžitou přípravu kávových nápojů“. Byl to v podstatě velký kávovar na výrobu více káv najednou, využívající mírně zvýšený tlak páry. Moriondo je často označován za prvního vynálezce kávovaru na espresso.
Bezzera, Pavoni a oficiální zrod espressa (začátek 20. století)
Skutečný základ pro moderní espresso, jak ho známe dnes, položil inženýr Luigi Bezzera z Milána. V roce 1901 získal patent na vylepšený stroj, který již obsahoval portafiltry a několik varných hlav. Pracoval s tlakem páry (cca 1.3 baru).
- 1903: Patent koupil podnikatel Desiderio Pavoni, který stroje začal sériově vyrábět pod značkou La Pavoni.
- 1906: Pavoni a Bezzera představili své tlakové přístroje na veletrhu v Miláně a světu představili nápoj „caffè espresso“.
Crema: Revoluce Achille Gaggia
Parní extrakce sice kávu urychlila, ale často vedla ke spálené, hořké chuti. Zásadní průlom přišel až v roce 1938 (nebo 1939), kdy Achille Gaggia (později založil firmu Gaggia) a Cremonesi vyvinuli systém pístového čerpadla.
- Tato metoda využívala horkou vodu, nikoli vroucí páru, a dosahovala mnohem vyššího tlaku (9 barů).
- Výsledkem byla káva s přirozenější chutí a hlavně s charakteristickou, lískooříškovou vrstvou pěny – cremou, která je dnes symbolem dokonalého espressa.
Moderní doba s Faema E61
V roce 1961 přišla společnost Faema s legendárním modelem E61, který nahradil pístové mechanismy ruční pákou a zavedl elektrické čerpadlo. Tato technologie zajistila konzistentní a stabilní tlak a teplotu vody, což je konstrukce, na níž je založena většina moderních profesionálních kávovarů dodnes.
Regionální kávové speciality Itálie
Kromě standardního Espressa (Caffè), Cappuccina a Latte Macchiato má každý region v Itálii své vlastní, jedinečné kávové poklady.
Specialita | Region | Popis |
Bicerin | Piemont(Turín) | Vrstvený nápoj servírovaný ve sklenici: horká čokoláda, silné espresso a šlehačka (nebo napěněné mléko). Pije se nemíchaný. |
Moretta di Fano | Le Marche(Fano) | „Káva s duší“ – espresso, do kterého je přidáno trochu alkoholu (často rum nebo brandy), cukr a kousek citronové kůry. Podává se vrstvená ve sklenici. |
Granita di Caffè | Sicílie | Ideální letní osvěžení. Jedná se o kávovou ledovou drť (granitu) smíchanou s espressem a cukrem, často podávanou s velkou porcí šlehačky a sladkou brioškou. |
Caffè allo Zabaione | Emilia-Romagna(Bologna) | Espresso smíchané se Zabaglione, což je sladký krém z vaječných žloutků, cukru a marsaly (sladké víno). Chutná jako dezert. |
Patavina | Benátsko(Padova) | Zajímavá směs espressa, mátového sirupu, smetany a kakaa. Osvěžující a sladký nápoj. |
Caffè Sospeso | Kampánie(Neapol) | Nejedná se o recept, ale o dobročinnou tradici. Zákazník zaplatí dvě kávy, ale vypije jen jednu. Druhá je anonymně určena pro ty, kteří si kávu nemohou dovolit. |