
Absolutně! Domácí Pumpkin Spice Latte (PSL) bez kupovaného sirupu je mnohem autentičtější, chutnější a vy si přesně určíte míru dýně i sladkosti. Klíčem je domácí dýňové pyré a správná směs koření.
Zde je kompletní návod, jak připravit pravé domácí PSL.
1. Příprava Dýňového Pyré (základ chuti)
Dýňové pyré je srdcem celého nápoje. Nejlepší je použít dýni Hokkaido, kterou nemusíte loupat.
Co potřebujete:
- 1 menší dýně Hokkaido (nebo cca 500 g dýně)
Postup:
- Připravte dýni: Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kusy. Slupku u Hokkaida ponechte.
- Upečte: Kousky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180–200 °C zhruba 45–60 minut, dokud dýně úplně nezměkne (můžete zkusit vidličkou).
- Rozmixujte: Upečenou a mírně vychlazenou dužinu (u Hokkaida i se slupkou) rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem dohladka. Pokud je pyré příliš husté, můžete přidat lžíci vody nebo mléka.
- Skladování: Hotové pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici (vydrží cca týden) nebo si jej můžete zamrazit pro pozdější použití.
2. Domácí Dýňové Koření (Pumpkin Spice Mix)
Pokud nemáte speciální směs, snadno si ji namícháte z běžného koření.
Co potřebujete:
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku (nebo nadrceného celého)
- Volitelně: ¼ lžičky mletého nového koření nebo špetka vanilky
Postup:
- Všechno koření důkladně promíchejte nebo rozetřete v hmoždíři.
- Směs uchovávejte v malé uzavřené skleničce.
3. Recept na Autentické Pumpkin Spice Latte (1 porce)
Tato metoda nepoužívá sirup, ale rovnou svaří dýňové pyré a koření s mlékem.
Ingredience:
- 1 espresso (cca 30–60 ml) nebo 60 ml silné kávy (z French Pressu nebo moka konvičky)
- 200–250 ml mléka (plnotučné nebo ovesné/mandlové Barista pro lepší pěnu)
- 1–2 lžíce domácího dýňového pyré
- ½ lžičky domácího dýňového koření
- 1 lžička sladidla (např. javorový sirup, med, třtinový cukr nebo agáve, množství upravte dle chuti)
- Na ozdobu: šlehačka a špetka skořice nebo dýňového koření
Postup:
- Vytvořte dýňový základ: Do malého rendlíku dejte mléko, dýňové pyré, koření a sladidlo.
- Zahřívejte: Na středním plameni za stálého míchání směs zahřívejte. Směs se nesmí vařit, ale musí být horká a ingredience se musí propojit a rozvonět (trvá to cca 2–3 minuty).
- Připravte kávu: Mezitím si do hrnku připravte espresso nebo silnou kávu.
- Napěňte mléko: Pokud máte napěňovač mléka, směs dýňového mléka (nebo jen část mléka, pokud chcete pyré v kávě) v něm našlehejte do krémové konzistence. Pokud nemáte napěňovač, můžete horké dýňové mléko energicky šlehat metličkou nebo ho nalít do uzavíratelné sklenice a silně protřepat.
- Spojte a servírujte: Dýňové mléko (napěněné i s pyré) nalijte do hrnku na připravenou kávu. Promíchejte.
- Ozdobte: Navrch přidejte šlehačku a posypte špetkou skořice nebo dýňového koření.
Užijte si svou domácí, voňavou a autentickou podzimní klasiku!