
Ledová káva se zmrzlinou a bublinkami? Affogato Fizz je nečekaně osvěžující dezert i drink v jednom, který je luxusním spojením protikladů.
Tento drink bere italskou klasiku Affogato (espresso přelité přes vanilkovou zmrzlinu) a doplňuje ji o bublinky a led, čímž vzniká lehká a šumivá delikatesa, ideální pro letní odpoledne. Horké espresso v kontrastu s ledovou zmrzlinou a studenými bublinkami toniku vytváří chuťový zážitek, který si zamilujete.
Affogato Fizz: Recept a postup
Ingredience (na 1 porci)
- 1 kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny (nebo Fiolatte, pro intenzivnější chuť)
- 30 ml horkého Espressa (silné, čerstvě připravené)
- 80-100 ml vychlazeného Toniku (klasický, nebo s citrusovou příchutí)
- Ledové kostky (volitelné, ale doporučené pro extra chlad)
- Ozdoba: Kousek pomerančové kůry, nasekané ořechy nebo hoblinky čokolády
Postup přípravy
- Připravte sklenici: Vezměte si širší sklenici (např. Old Fashioned nebo pohár na víno). Pokud chcete mít nápoj hodně studený, vložte pár kostek ledu na dno.
- Zmrzlinový základ: Opatrně vložte jeden kopeček zmrzliny do sklenice.
- Tonic a bublinky: Pomalu a jemně přilijte vychlazený Tonic do sklenice, aby se zmrzlina pomalu obalila a začala tát.
- Horký kontrast: Připravte si horké espresso. Pomalu ho přelijte přes kopeček zmrzliny. Horká káva způsobí, že se zmrzlina okamžitě začne rozpouštět a vytvoří nahoře lákavou krémovou vrstvu, která se postupně smísí s Tonicem.
- Servírování: Ihned podávejte. Ozdobte plátkem pomerančové kůry nebo posypte čokoládou. Nápoj se obvykle pije hned, ideálně s malou lžičkou pro vychutnání rozpuštěné zmrzliny.
Tento drink je vizuálně přitažlivý, nečekaně osvěžující a kombinuje krémovost, hořkost, sladkost a bublinky v jednom elegantním podání. Zkuste do něj přidat kapku Amaretta pro dospělou verzi!