
Historie espressa je fascinující příběh, který se zrodil z jediné, velmi prozaické potřeby: rychlosti a efektivity. Tento kultovní italský nápoj nebyl vytvořen pro chuť, ale pro to, aby lidé mohli svou kávu dostat a vypít co nejrychleji.
Zde je přehled, jak vášeň pro rychlost stvořila espresso, jak ho známe dnes.
Zrození rychlosti: Konec 19. století, Itálie
Na konci 19. století, kdy v italských městech rostl průmysl, poptávka po rychlé kávě prudce stoupala.
Problém
Tradiční způsoby přípravy kávy (filtrování nebo dlouhé louhování) byly příliš pomalé. Dělníci a obchodníci neměli čas čekat. Káva se vařila ve velkých nádobách, rychle ztrácela chuť a byla nekvalitní.
1884: Angelo Moriondo a první patent
Za oficiálního otce prvního stroje, který využíval páru k urychlení vaření kávy, je považován Angelo Moriondo z Turína.
- Moriondo nechtěl kávu vylepšit, chtěl ji jen urychlit. Jeho stroj používal tlak páry k vytlačení horké vody přes kávu.
- Jeho patent byl popsán jako „nový parní stroj pro ekonomické a okamžité vaření kávových nápojů“. Název „espresso“ (z italského esprimere – vytlačit, nebo espresso – rychlý, vyrobený na objednávku) se zrodil zde.
2. Éra parního tlaku (Začátek 20. století)
Moriondův design byl masivní a nepraktický. Skutečný komerční úspěch přišel až s Luigim Bezzerou a Desideriem Pavonim.
1901: Vynález, který se dostal do kaváren
Luigi Bezzera vylepšil Moriondův stroj a přidal přenosné páky (portafiltry), což zjednodušilo dávkování a manipulaci. Desiderio Pavoni koupil patent a začal v roce 1905 stroje vyrábět a prodávat po celé Itálii.
- Vady parní éry: Tyto stroje fungovaly na tlak páry, který byl příliš vysoký a nekontrolovatelný. Teplota vody dosahovala téměř 100∘C a kávu pálila, což vedlo k hořké a ostré chuti.
3. Revoluce páky a cremy (Poválečné období)
Kultovní status a jemnost chuti získalo espresso až po druhé světové válce, kdy se přešlo z parního tlaku na mechanický tlak pístu.
1947: Achille Gaggia a mikropěna
Zásadní zlom přinesl Achille Gaggia (italský kavárník) v Miláně. Pochopil, že tajná přísada není pára, ale mechanický tlak.
- Pístový mechanismus: Gaggia vynalezl stroj, který místo páry využíval tlak mechanického pístu (páky), který kávař ručně stlačoval.
- Nižší teplota: To umožnilo snížit teplotu vody na ideálních 90∘C±2∘C.
- Zrození cremy: Poprvé se na povrchu espressa objevila zlatohnědá pěna – crema – symbol čerstvosti a správné extrakce. Káva byla najednou krémová a ne tolik hořká.
Tato inovace udělala z espressa to, čím je dnes. Gaggia stroje se staly standardem a rozšířily se po celém světě.
Dědictví rychlosti
Od čisté nutnosti rychlosti se espresso vyvinulo v mistrovský kávový koncentrát, který je symbolem italské kultury. Původní cíl – rychlost – zůstává zachován. I dnes se v Itálii pije espresso „na stojáka“ u baru, rychle, bez zdržování.
Jaký je váš oblíbený příběh spojený s historií kávy?